Sosyal Medya ve Tüketim
Bugün kültürü sanatı şöyle bir kenarda uyutalım.
Aslında değineceğim konu bir yandan sanatı da kültürü de etkiliyor.Günümüzün en büyük avantajı nedir, hiç düşündünüz mü? Ya da günümüzün en büyük problemi nedir diye değiştirsem soruyu, bi yanıtınız olacak mı?
Bana göre bizim en büyük avantajımız da en büyük problemimiz de aynı.Sosyal Medya.
Çağlar boyunca iletişime ihtiyaç duyuldu.İlk başta konuşamayan diller vardı, duymayan kulaklar.Daha sonra duymak ihtiyacı doğdu, sesleri tüketmek istedik.Konuşmak ihtiyacı doğdu, kelimeleri tükettik.İnsanoğlu gelişti, çoğaldı.İnsanla beraber diğer her şey de gelişti.Kil tabletlerden akıllı tabletlere uzanan bu hikayede en büyük yardımcımız teknoloji oldu.
Teknolojiyle birlikte ortaya medya çıktı.İlerlemek lazımdı, başka şehirlerdeki hatta başka ülkelerdeki insanlarla iletişim kurmak lazımdı.Başka kültürleri tanımak onları bilmek ihtiyacı duyuldu.Ve ortaya Sosyal Medya çıktı.
Sesle başlayan bu tüketme ihtiyacımız sosyal medya ile birlikte daha da büyüdü, artık insanlar bu tüketimlerini diğerleriyle de paylaşmalıydı.
Buna iyi birer zemin oluşturan İnstagram, Facebook gibi sitelerde insanlar tüketimlerini, hayat tarzlarını, yaşamlarını açık ya da kapalı bir şekilde diğer insanlarla paylaşma arzusu duymaya başladılar.
Kişi belirli bir kitleye sahipse bu kişinin yaşam tarzına, tüketimlerine karşı bir ilgi ve özenme de olmuyor değil.Örnek vermem gerekirse çok ünlü bir şarkıcıyı düşünün, herkesin hayran olduğu bu kadın/erkek gerek üstüne giydiği kıyafetlerle gerek taktığı aksesuarlarla sosyal medyada bir ''ikon'' haline gelmiş biri olsun.İnsanlar bu kişinin giydiklerini giymek isteyecek, gittiği mekanlara gitmek isteyecek, taktığı aksesuarları takmak isteyecek kısacası hayran olunan bu kişinin tüketimlerinden diğerleri de etkilenecektir.
Sosyal medyanın hayatımızda her ne kadar kayda değer bir rolü olsa bile bir o kadar da tüketmeye ve tüketime en açık mecra olarak tanımlanabilir.Aslında hepimizin cevap bulması gereken tek bir soru var: Bu hızla büyüyen tüketim zincirinin birer halkası olmamız bir problem mi yoksa çağımızın gereklerinden mi?
0 comentários:
Yorum Gönder